KLANT: Een toonaangevende leverancier van ventilatiesystemen.

SITUATIE: Voor een aantal nieuw te bouwen varkensstallen, mocht onze klant vijf ventilatiesystemen ontwerpen, bouwen en leveren. Daarbij werden termijnbetalingen afgesproken. Na aanvang van het project bleek echter al snel dat de opdrachtgever krap bij kas zat. Keer op keer bleven facturen onbetaald. Op enig moment zat onze klant met een strop van € 150.000.

MISTRAL: Onze klant verzocht Mistral om actie. Zo gezegd, zo gedaan. Na een snelle beoordeling van de situatie, de contracten en een verhaalsonderzoek, werd duidelijk dat de opdrachtgever in financieel zwaar weer zat. Ook bleek dat diens bestuurder goed in de slappe was zat.
Was er eigenlijk wel voldoende financiële dekking voor de overeengekomen opdrachtsom? Daarop is door Mistral binnen 24 uur:
a. beslag gelegd op alle vermogensbestanddelen van de opdrachtgever en diens bestuurder;
b. gesommeerd om te betalen; en
c. verzocht voldoende zekerheden te stellen voor de toekomstige termijnen.

RESULTAAT: Uiteindelijk bleek dit voldoende om enerzijds betaling af te dwingen en anderzijds voldoende zekerheden te verkrijgen voor de afronding van het project. Toen de opdrachtgever even later failliet ging, had onze klant zijn centen inmiddels binnen.